Zorg Zwaartepakket 4

Pakket 4 Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging

Het pakket Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging is wonen in een verzorgingshuis of verpleeghuis voor mensen die veel verzorging en begeleiding nodig hebben. De begeleiding geeft veiligheid. En is voortdurend dichtbij.

Voor wie is pakket 4

Bent u in de war? Vergeet u veel? Weet u niet welke dag het is, of waar u bent? En komt u daardoor soms in gevaarlijke situaties?

Of: Bent u ouder en ziet of hoort u heel slecht? Misschien bent u doofblind aan het worden? Of: Heeft u heel lang in een psychiatrische instelling gewoond, en is door ouderdom een verzorgingshuis meer geschikt?

Dan is voor u het pakket Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging geschikt. In dit pakket krijgt u persoonlijke verzorging en begeleiding, en ook verpleegkundige aandacht. En u woont in een veilige, beschermde omgeving.

Welke zorg heeft u nodig?

Verzorging

U heeft veel hulp nodig bij de dagelijkse dingen: bij het wassen en aankleden, bij het opstaan en naar bed gaan, en als u naar de wc moet. U heeft misschien ook wat hulp nodig bij het eten en drinken, en bij het haren kammen en tandenpoetsen. U kunt in huis nog wel een beetje zelfstandig rondlopen, maar buiten moet er iemand met u meegaan.

Begeleiding

U kunt uw eigen leven niet zelf organiseren. Er moet steeds iemand direct in de buurt zijn om u te helpen. U vindt het moeilijk om te weten wat u eerst moet doen, en wat daarna komt. Sommige mensen doen dan maar helemaal niks meer. Of worden juist heel druk. Het wordt dan ook lastiger voor u om vrienden te houden. Die vrienden moeten zelf moeite blijven doen, en anders stopt het contact. Misschien schaamt u zich voor uw situatie, of voelt u zich bang, of boos, of verdrietig. Of misschien bent u wantrouwig. Het is fijn als uw verzorgers dat begrijpen. En niet schrikken als u boos bent of moet huilen. Waarschijnlijk voelt u zich veiliger als u beschermd woont.

Wat krijgt u in pakket 4?

Hieronder leest u welke zorg u kunt krijgen. Dit is een algemene beschrijving. Hoe het bij u precies zal gaan, staat in uw persoonlijke zorgplan.

Hoe woont u en hoe leeft u?

U woont in een verzorgingshuis of een verpleeghuis. In sommige huizen heeft u een eigen appartement of een eigen kamer, met een keukenblok. Maar er zijn ook huizen waar u met meer mensen op een kamer slaapt. Uw huis is overal makkelijk toegankelijk: er zijn geen drempels of andere dingen die in de weg staan. U voelt zich thuis op de plek waar u woont. U heeft uw eigen vertrouwde spullen. U heeft uw privacy. Dat betekent dat u in uw huis bezoek kunt krijgen. De medewerkers van het huis lopen niet zomaar binnen. U mag zoveel mogelijk doen wat u zelf wilt. De medewerkers houden uw huis netjes en schoon. Steeds vaker kunt u in een kleine groep wonen met hooguit vijf anderen. De medewerkers zorgen ervoor dat het huiselijk is. In zo’n klein groepje voelt u zich sneller op uw gemak. U kent de andere bewoners en dat maakt activiteiten fijner. Maar er zijn ook nog steeds verpleeghuizen waar mensen met meer personen op één kamer slapen. In deze huizen is de privacy en de eigen ruimte veel minder.

 

Hoeveel uur zorg krijgt u?

Gemiddeld krijgt u 11,0 tot 13,5 uur per week hulp en zorg bij het wonen. De zorgtijd is bedoeld voor zowel hulp die u alleen krijgt, als hulp die u in een groep cliënten krijgt (zoals samen eten, dagbesteding, of sociaal-culturele activiteiten). De hoeveelheid zorg die u krijgt kan per week verschillen. De zorg kunt u dag en nacht krijgen: er is altijd een medewerker in de buurt. U kunt een medewerker oproepen via een alarmsysteem. Over welke zorg u precies krijgt, maakt u afspraken met uw zorginstelling. De zorginstelling krijgt een vergoeding voor de zorg die u krijgt. De zorginstelling maakt samen met u (en eventueel met uw familie of wettelijk vertegenwoordiger) een zorgplan. In dit plan staat precies hoeveel begeleiding u krijgt. Maar ook welke begeleiding u krijgt. De instelling evalueert het zorgplan minimaal één keer per jaar met u. De zorginstelling krijgt een vergoeding voor het aantal uren zorg dat u krijgt. De zorginstelling krijgt een extra vergoeding voor hulp bij het huishouden, maaltijden en het wassen van uw linnengoed.

Welke zorg krijgt u?

Verzorging

De verzorgers helpen u bij alle gewone dingen van de dag: bij het wassen en douchen, aan- en uitkleden, tandenpoetsen of verzorgen van uw gebit, verzorgen van uw nagels, en bij het naar de wc gaan. Als het nodig is, helpen ze u ook met eten. U eet meestal samen met andere bewoners. Tussen de maaltijden door krijgt u hapjes en koffie, thee, fruit of sap.

Begeleiding

Behalve verzorging krijgt u ook begeleiding. U krijgt persoonlijke aandacht van medewerkers. De begeleiders zullen u stimuleren om activiteiten te doen, alleen en met anderen. Ook zullen ze u helpen als u somber bent.

Speciale zorg

In pakket 4 kunt u ook rekenen op verpleegkundige hulp. Om uw gezondheid in de gaten te houden. Daarbij kan soms ook de verpleeghuisarts naar u kijken. Hij is verantwoordelijk voor uw zorgplan. Misschien is ook behandeling door een fysiotherapeut of een psycholoog nodig. Alle medewerkers met elkaar letten erop dat u genoeg eet en drinkt, dat u geen doorligwonden krijgt, en dat u op tijd uw medicijnen inneemt.

 

Dagbesteding

In pakket 4 kunt u vaak meedoen aan een dagprogramma in een groep. De begeleiders stimuleren u om met anderen contact te maken. Verder helpen ze u bij uw dagritme. En ze helpen u om actief te zijn. De begeleiders proberen er zoveel mogelijk voor te zorgen dat u kunt doen wat u leuk vindt. Misschien houdt u van koken, tafeldekken, afwassen of zingen. Ook kunt u bijvoorbeeld samen met een medewerker foto’s kijken, de krant lezen, of naar muziek luisteren.

Hulp bij het huishouden

De medewerkers van de zorginstelling zorgen ervoor dat uw kamer netjes en schoon is, en dat er schone lakens op uw bed liggen. Ze zorgen ervoor dat u maaltijden krijgt. De

huishoudelijke taken moet u aan de verzorgers overlaten. De uren voor hulp bij de huishouding zijn extra uren. Deze uren komen bovenop het gemiddelde van 11,0 tot 13,5 uur verzorging en begeleiding.

Kwaliteit van de zorg

De zorginstelling (Artemis) moet ervoor zorgen dat u de goede zorg krijgt. De medewerkers zullen ervoor zorgen dat uw lichaam verzorgd is; ze letten op uw gezondheid; ze zorgen ervoor dat u gevarieerd eet en drinkt; dat u mee kunt doen aan dagbesteding, en dat u geestelijke verzorging krijgt als u dat wilt.

 

Artemis maakt daarover afspraken met u.