Zorgbudget: Topsalarissen of goede zorg?

22 juni 2016 | Door: Simone Stokx

Waar gaat het geld voor de zorg naar toe?


Ongelofelijk maar waar: Meer dan een kwart van de bestuurders in de zorg verdient nog steeds boven de Balkenende norm. Alhoewel dit minder is dan vorig jaar (toen betrof het nog een derde), is dit voor vakbond FNV nog altijd te veel. Zeker wanneer men kijkt naar de bezuinigingen in de zorg.

Uit onderzoek in de zesde editie van de ActiZ50 is gebleken dat de voormalig directeur van Driezorg (een zorginstelling in Zwolle) een ontslagvergoeding van €426.113,- heeft ontvangen, de hoogste in jaren.Dit is ruim 5,5 keer zoveel als wat wettelijk is toegestaan!
 


Volgens Sarah Dobbe van FNV Zorg & Welzijn hebben veel bestuurders nog steeds een topinkomen. Daarnaast hebben ongeveer 17.000 mensen in de zorg hun baan verloren, waar vele kwetsbare ouderen de dupe van zijn. De werknemers die hun baan wel konden behouden hebben flink moeten inleveren.

Waar gaat het zorggeld dan wel heen? Volgens FNV worden de eerder genoemde topsalarissen en gouden handdruk ervan betaald.

Het is heel simpel: Geld wat bestemd is voor de zorg, moet naar de zorg. Het kan niet zo zijn dat de zorg in verpleeghuizen en de thuiszorg erg onder druk staat terwijl ‘de hoge heren’ topsalarissen verdienen.

Het Witte Huis in Zetten

Binnen Het Witte Huis in Zetten geloven ze ook dat dit mogelijk is. Zo wordt alles teruggegeven aan de bewoners. Twee jaar geleden is het gehele pand verbouwd en gerenoveerd. De enige plekken in huis waar alleen het hoognodige is gebeurd, zijn de zusterpost (het kantoor) en de personeels- en bezoekerstoiletten.
Ook hebben parkeerplekken ruimte moeten maken voor een mooie tuin. Door het management geen uitzinnige salarissen te geven is het mogelijk om particuliere zorg te geven die goedkoper is dan de reguliere zorg.

Als particuliere zorg al betaalbaar gemaakt kan worden door het geld uit te geven aan de zorg zoals het bedoeld is, moet dit toch ook overal toegepast kunnen worden?

Copyright 2016 artemisgroep.nl | All rights Reserved | artemisgroep.nl

KvK: 61006475 | IBAN: NL72 ABNA 0504 9581 78

Powered by Wallbrink Crossmedia Groep