YOGA EN MEDITATIE ALS MEDICIJN?

WELK EFFECT HEEFT BEWEGING EN MEDITATIE OP COGNITIEVE EN EMOTIONELE PROBLEMEN?

Naast rust en flexibiliteit helpen yoga en meditatie om de cognitieve en emotionele problemen (die gepaard gaan met Alzheimer en dementie) te verminderen.

Yoga en meditatie hebben zelfs een groter effect dan het doen van oefeningen en geheugentrainingen, blijkt uit een onderzoek van de University of California LA. Mensen met MCI (mild cognitive impairment, milde geheugenproblemen) blijken tot 2,5 keer vaker Alzheimer of dementie te ontwikkelen.

19 May

Volgens Helen Lavretsky is geheugentraining, op gebied van het verbeteren van het geheugen, vergelijkbaar met yoga en meditatie. Yoga heeft echter meer voordelen omdat dit ook de stemming verbeterd.

Dit was de uitkomst van een klein onderzoek, bestaande uit 25 deelnemers met een leeftijd van 55 jaar of ouder, dat yoga en mediteren vergelijkt met de geheugentraining. De geheugentraining bestond uit kruiswoordpuzzels, apps en verschillende trainingsprogramma’s.

De deelnemers hadden alle last van diverse geheugenproblemen. Dit uitte zich in het vergeten van namen en gezichten maar ook het vergeten van gemaakte afspraken. Voor en na de onderzoeken werden bij de deelnemers verschillende geheugentesten afgenomen. Daarnaast werd er hersenonderzoek gedaan door diverse scans.

De duur van dit onderzoek van 3 maanden. 11 deelnemers kregen per week een uur geheugentraining en moesten thuis per dag 20 minuten diverse oefeningen doen. De 14 overige deelnemers deden een uur per week yoga en per week 20 minuten meditatie. Deze meditatie, Kirtan Kriya wordt in India al eeuwen lang gebruikt om de cognitieve afname, die bij het ouder worden komt kijken, te voorkomen.

Naast de eerder genoemde positieve effecten, veranderde ook de hersenactiviteit bij de deelnemers. Beide groepen hadden deze positieve verandering maar bij de yogagroep was het effect significant.

Een verklaring voor deze positieve uitkomsten is dat, volgens de onderzoekers, de veerkracht en stemming van de deelnemers verbeterd, stress en ontstekingen af laat nemen en daarnaast zou het verbeteren van een bepaald groeihormoon in de hersenen gestimuleerd worden.

Om bovenstaande resultaten te kunnen bevestigen is er meer en uitvoeriger onderzoek nodig.
 

HET WITTE HUIS IN ZETTEN (GEMEENTE OVERBETUWE)


Binnen onze locatie Het Witte Huis in Zetten (gemeente Overbetuwe) wordt veel aandacht besteedt aan beweging en geheugentraining. Zo maken we Zweedse puzzels, spreekwoorden en gezegdes en doen we aan gymnastiek door middel van sport en spel. Het is bewezen dat bewegen een positief effect heeft of het cognitieve welzijn.

Residence

Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Residence

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

0488 745 112

Heeft u vragen?

Stuur ons een bericht, of bekijk onze FAQ

Wij hebben alle antwoorden op veel gestelde vragen voor u online gezet zodat u gemakkelijk en snel antwoord kan krijgen op uw vragen. Staat uw vraag er niet tussen kunt u zijstaande gegevens of via ons online formulier uw vraag aan ons sturen. Wij zullen dan uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.