WIE HULP KRIJGT VAN VRIENDEN WORDT GEKORT OP ZORG

GEMEENTEN ZETTEN SOCIALE KRING IN ALS BEZUINIGINGSMIDDEL


Cliënten die hulp krijgen van familie, vrienden of buren, worden volgend jaar gekort op professionele zorg. Vrijwel alle 96 gemeenten die antwoordden op een zorg-enquête van de Volkskrant, zeggen op die manier te bezuinigen.

 

 

 


23 Nov

Voor jeugdzorg is 90 procent van de gemeenten van plan minder professionele zorg toe te kennen aan kinderen en gezinnen die hulp kunnen krijgen van familie of buren. De gemeente Hardenberg noemt een voorbeeld van een kind met gedragsproblemen. Een professionele hulpverlener gaf onlangs uitleg aan een tante. 'Zij leerde meer over de problematiek en over de beste manier om hiermee om te gaan', zegt een woordvoerster. Nu past de tante wekelijks op het kind.

Voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten geldt zelfs dat er maar drie gemeenten zijn die de hoeveelheid geboden zorg níét laten afhangen van wat familie of vrienden kunnen doen.

Het inschakelen van de sociale kring van burgers is een van de belangrijkste manieren waarop gemeenten denken te kunnen bezuinigen. Driekwart van de ondervraagde gemeenten meent zo een gemiddelde tot zeer grote efficiencyslag te kunnen maken. Dit is meer dan zij bijvoorbeeld verwachten te besparen via hogere eigen bijdragen.

LIEGEN BELONEN?


Gaan burgers zich calculerend opstellen? De oudere die zegt dat niemand in zijn omgeving kan helpen bij het aankleden, wordt in feite 'beloond' met meer professionele zorg. 'Onze ervaring is dat burgers eerlijk zijn', zegt wethouder Bert van Swam van de gemeente West Maas en Waal. Sinds twee jaar vraagt zijn gemeente eerst wat kinderen of buren kunnen doen, als ouderen huishoudelijke hulp willen. 'Het toegekende aantal uren hulp is daardoor substantieel verminderd.'

'Niet iedereen krijgt graag hulpverleners over de vloer', voegt beleidsmedewerker Jack Veraart van de gemeente Terneuzen toe. 'Veel mensen houden lang vol dat ze het zelf kunnen. Als dat niet meer lukt, worden ze liever door een bekende geholpen dan door een vreemde.'

Residence

Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Residence

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

0488 745 112

Heeft u vragen?

Stuur ons een bericht, of bekijk onze FAQ

Wij hebben alle antwoorden op veel gestelde vragen voor u online gezet zodat u gemakkelijk en snel antwoord kan krijgen op uw vragen. Staat uw vraag er niet tussen kunt u zijstaande gegevens of via ons online formulier uw vraag aan ons sturen. Wij zullen dan uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.