TIPS VOOR OMGANG MET DEMENTERENDEN

TIPS VOOR OMGANG MET DEMENTERENDEN.

Omdat niet iedereen het makkelijk vind om, om te gaan met iemand met geheugenproblemen hebben wij wat tips op een rijtje gezet wat dit zal vergemakkelijken. Met dementeren in gesprek gaan zal juist veel inzicht geven.

Tip 1: Hou ze op de hoogte van dagelijkse nieuwtjes
Vertel bijvoorbeeld over gebeurtenissen die familie en bekenden hebben meegemaakt of vertel de dagplanning. Mocht je dit lastig vinden kun je ook, om een gesprek op gang te houden, je gedachten uitspreken.

Tip 2: Heb geduld
Door te haasten, wordt de ander alleen maar opgejaagd. Het kost nu eenmaal allemaal meer tijd.

01 Apr

Tip 3: Stiltes zijn niet erg, integendeel!

Door stiltes te laten vallen, krijgt degene met geheugenproblemen de kans om te reageren op zijn manier. Soms duurt het even voordat hetgeen wat gezegd is, geland is bij deze persoon.

Tip 4: Stel vragen

Dit kan gaan over interesses van degene met gedragsproblemen maar ook over de dagbesteding, de woonomgeving of behoeftes.

Tip 5: Haal herinneringen op

Er zijn vast herinneringen die jullie samen delen. Om het te levendiger te maken kan je gebruik maken van foto's en/of muziek.

Tip 6: Het is niet erg om 'fouten te maken' 

Als de dementerende of u in het gesprek een 'fout' maakt is dat niet erg, niet alles hoeft te kloppen. Vervolg het gesprek, zonder de gemaakte fouten te herstellen.

Tip 7: Praten is niet de enige vorm van contact

Er zijn meerdere manieren om contact te leggen dan een gesprek te hebben. Dementerende kunnen ook genieten van samen zingen of gewoon het feit dat er iemand bij hen zit.


Tip 8: Ga er niet van uit dat je altijd een reactie krijgt.

Het kan voorkomen dat je weinig tot geen reactie krijgt wanneer je in gesprek bent. Dit kan komen doordat het verhaal moeilijk te begrijpen is maar ook doordat het langer duurt voordat een reactie gevormd wordt in het hoofd van de dementerende. 


Tip 9: Waardering

Laat blijken dat jullie het leuk hebben samen, of dat je het fijn vind om er te zijn, door dit uit te spreken.


Tip 10: Geniet!

Tijdens een gesprek kan er onverwacht een grappige opmerking tussendoor komen waardoor het gesprek een onverwachte wending krijgt. Geniet en lach hier samen om!

Residence

Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Residence

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

0488 745 112

Heeft u vragen?

Stuur ons een bericht, of bekijk onze FAQ

Wij hebben alle antwoorden op veel gestelde vragen voor u online gezet zodat u gemakkelijk en snel antwoord kan krijgen op uw vragen. Staat uw vraag er niet tussen kunt u zijstaande gegevens of via ons online formulier uw vraag aan ons sturen. Wij zullen dan uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.