ONDERZOEK NAAR CONSTATERING DEMENTIE DOOR HUISARTSEN

Wanneer iemand geheugenproblemen heeft probeert hij of zij dit vaak zo goed mogelijk te verbergen. Hierin zijn ze soms zo getraind dat ze de huisarts zelfs om de tuin kunnen leiden.

Een groot deel van deze patiënten zorgen ervoor dat hun huisartsen niet direct door hebben dat zij lijden aan geheugenproblemen. Hier is onderzoek naar gedaan in 15 huisartspraktijken. Met dit onderzoek zal Pim van Dungen promoveren in het VU medisch centrum. Wanneer de huisarts de dementie niet of moeizaam kan constateren zal dit ten nadelen zijn voor de patiënt. Deze zorgt er met het verbergen van zijn klachten voor dat de behandeling niet voortgezet kan worden en remt hiermee de mogelijkheden om, gedurende het ziekteproces, belangrijke beslissingen te nemen. Wanneer de klachten beter in kaart zijn gebracht, wordt het voor de huisarts ook makkelijker om de mantelzorgers te ondersteunen.


18 May

Gedurende dit onderzoek moesten de huisartsen van ruim 7200 ouderen die in hun praktijk waren ingeschreven, inschatten of zij beginnende dementie of geheugenproblemen hadden. Van deze 7200 patiënten werden 650 patiënten gezien als mogelijk dement.  

Over de resterende 6580 patiënten waren de huisartsen van mening dat er geen reden tot ongerustheid was.

Wanneer deze constateringen naast de hersentests werden gelegd, bleek dat de verschillen duidelijk aanwezig waren.

1/8 van de onderzochte ouderen waarbij geen aanwijzing voor problemen waren, bleek deze klachten wel te hebben. Tevens maakte de huisartsen deze fout ook andersom: Wanneer de huisarts in had geschat dat de patiënt leed aan geheugenproblemen, was dit slechts bij de helft van de patiënten het geval.


Volgens Pim van den Dungen (onderzoeker) proberen met de achteruitgang in hun geheugen vaak (onbewust) te maskeren. Wanneer er bij deze signalering samengewerkt wordt met andere hulpverleners zou dit het makkelijker kunnen maken om de diagnose te stellen. Voorbeelden van deze hulpverleners zijn apothekers of wijkverpleegkundige. Samenwerking is iets wat vaak ontbreekt. Er zijn in Nederland huisartsen die vinden dan het niet van groot belang is om dementie tijdig te signaleren, omdat er geen medicatie is of het genezen kan worden.  Dat is een uitspraak waar Van Den Dungen het niet mee eens is. Ja, dementie is ongeneeslijk maar het is voor de patiënt wel van belang dat de diagnose gesteld wordt. Wanneer een patiënt niet langer ‘wilsbekwaam’ is, is euthanasie vrijwel onmogelijk geworden.

Wil een patiënt voor euthanasie in aanmerking komen, moet deze dit in een zeer vroeg stadium van de ziekte bekend maken. De Levenseindekliniek krijgt per jaar vele aanvragen van mensen met dementie, waar zij vaak niet aan mee kunnen werken omdat de persoon niet meer wilsbekwaam is en de diagnose te laat gesteld is.

Residence

Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Residence

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

0488 745 112

Heeft u vragen?

Stuur ons een bericht, of bekijk onze FAQ

Wij hebben alle antwoorden op veel gestelde vragen voor u online gezet zodat u gemakkelijk en snel antwoord kan krijgen op uw vragen. Staat uw vraag er niet tussen kunt u zijstaande gegevens of via ons online formulier uw vraag aan ons sturen. Wij zullen dan uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.