HET STIMULEREN VAN MENSEN MET DEMENTIE

FOTOGRAFIE EN ALZHEIMER

De 84-jarige Ab Cloo uit Soest lijdt aan Alzheimer. Samen met zijn dochter Floor zit hij, met een fotoalbum op zijn schoot, op zijn bed in een verpleeghuis. In het fotoalbum staat allemaal eigen werk, iets dat Ab vergeten is.

Sinds juli 2014 is het zelfstandig wonen niet meer mogelijk voor Ab. Iets wat voor hem geen reden was om te stoppen met zijn passie: fotografie. Zijn dochter Floor verteld dat hij door de foto’s de gaten in zijn herinnering kan vullen. ‘Het maakt hem blij om door de albums te bladeren en hierdoor weten wij wat hem raakt en zoal bezighoudt.’

20 May

Door doodnormale dingen te fotograferen, zoals een gesneden boterham, een uitstapje naar de molen of een medewerker van het verzorgingshuis, blijft hij betrokken bij het leven. Ab vind het mooi om mensen te fotograferen. Daarnaast blijven vliegtuigstrepen geliefd. Dit komt doordat hij vroeger piloot is geweest. Tijdens zijn loopbaan, hoog in de lucht, is het idee om te gaan fotograferen ook begonnen.

Door met zijn camera om zijn nek te lopen, voelt Ab zich nuttig, heeft hij een taak. Het geeft hem een positief gevoel, hij krijgt waardering en houdt een stukje regie. Hij was nooit een groepsmens, maar door zijn camera neemt hij toch deel aan het geheel, al is het op afstand.

Door er veel op uit te gaan met zijn familie, maken ze het er het beste van. Hoe verdrietig de ziekte ook is. Soms zit Floor bewoners waar nauwelijks visite komt en die aan tafel in dutten. Hoeveel Floor begrijpt dat het voor familie moeilijk is, probeert zij haar vader te ‘lezen’. ‘Probeer iets te vinden dat je samen leuk vind, kijk naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Door aandacht aan iemand te besteden wordt de geest van de patiënt geprikkeld.’
HET WITTE HUIS IN ZETTEN (GEMEENTE OVERBETUWE)

In het Witte Huis in Zetten (gemeente Overbetuwe) proberen wij onze bewoners te blijven stimuleren. Dit doen we door naar de behoeftes van de bewoner te kijken. Jij vind iets wat je interesseert immers ook leuker om te doen dat iets wat je tegen staat. Zo wisselen we geheugen training af met rondjes wandelen door het dorp, het meehelpen in de tuin of keuken en een gezellig kletspraatje.

Residence

Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Residence

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

0488 745 112

Heeft u vragen?

Stuur ons een bericht, of bekijk onze FAQ

Wij hebben alle antwoorden op veel gestelde vragen voor u online gezet zodat u gemakkelijk en snel antwoord kan krijgen op uw vragen. Staat uw vraag er niet tussen kunt u zijstaande gegevens of via ons online formulier uw vraag aan ons sturen. Wij zullen dan uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.