GEHEUGENVERLIES DOOR OUDERDOM OF DOOR DEMENTIE?

Wanneer men ouder wordt, gaat dat vaak gepaard met geheugenproblemen. Zo zullen de benen die 90 jaar een lichaam hebben moeten dragen versleten raken maar ook de hersenen die 90 jaar hebben moeten werken.

Het is dus absoluut niet gek dat, wanneer men ouder wordt, ook het geheugen achteruit gaat. Een hele grote invloed zal het geheugenverlies niet hebben op het dagelijkse leven van de oudere. Door middel van kleine geheugensteuntjes (zoals bijvoorbeeld een kalender, agenda en memo’s) zullen zij goed in staat zijn om hun leven op een normale manier voort te zetten.
 


 


Wanneer de geheugen problemen uw dagelijkse leven gaat beinvloeden is het aan te raden om voor nader onderzoek een arts te raadplegen. Wanneer u af en toe moeite heeft om namen of telefoonnummers te onthouden, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken.

 


Als u merkt dat u dingen niet meer weet die u vaak gedaan heeft,  of u kunt zich onmogelijk de weg herinneren naar een plek waar u wekelijks komt, of u kunt een simpel recept niet meer volgen,  dan is er meer aan de hand dan geheugenproblemen door ouderdom.

 


Een groot en belangrijk verschil tussen geheugenverlies door ouderdom en door dementie is dat bij dementie het geheugen sneller achteruit zal gaan. Dit binnen maanden of een paar jaar. Geheugenverlies door ouderdom wordt niet veel erger na verloop van tijd maar blijft jaren op hetzelfde niveau.

 


Het kan lastig zijn om zelf geheugenproblemen door andere oorzaak dan ouderdom te herkennen. Praat daarom tijdig met uw naasten, de huisarts of een ander vertrouwenspersoon. De huisarts kan herkennen waar het probleem zou kunnen liggen. Als u b.v. antidepressiva slikt dan zou dat een oorzaak kunnen zijn voor geheugenproblemen. De huisarts kan dan andere medicatie voorschrijven.

 


De huisarts kan u ook doorverwijzen om uw probleem verder te onderzoeken.

 


Blijf in ieder geval nooit met het probleem van het geheugenprobleem rondlopen.

25 Nov

ANDERE OORZAKEN VAN GEHEUGENVERLIES BIJ OUDERE.

Naast ouderdom kunnen er natuurlijk meerdere oorzaken zijn voor de geheugenproblemen. Denk hierbij aan depressie, dementie, hersenletsel, beroerte of (excessief) gebruik van alcohol, drugs en/of medicatie.
 

TIJDELIJKE HAPERING IN HET GEHEUGEN

Wanneer men even niet op een bepaald woord kan komen en het ook niet te binnen schiet, spreekt met van een tijdelijke hapering in het geheugen. Vaak herinnerd men zich het gezochte woord dan alsnog. Naarmate men ouder wordt zullen deze haperingen steeds vaker voorkomen. Iets wat frustrerend kan zijn maar niet ernstig is.

Residence

Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Residence

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

0488 745 112

Heeft u vragen?

Stuur ons een bericht, of bekijk onze FAQ

Wij hebben alle antwoorden op veel gestelde vragen voor u online gezet zodat u gemakkelijk en snel antwoord kan krijgen op uw vragen. Staat uw vraag er niet tussen kunt u zijstaande gegevens of via ons online formulier uw vraag aan ons sturen. Wij zullen dan uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.