GEHEUGEN HERSTELD BIJ MUIZEN MET BEGINNENDE ALZHEIMER

ALZHEIMER/DEMENTIE BIJ MUIZEN

Bij muizen met beginnende Alzheimer/dementie zijn Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd om verloren gegane herinneren weer tot leven te wekken. Het geheugen van de muizen werd hersteld door een groep geheugencellen te activeren met elektriciteit en deze hierdoor te versterken. 

04 Apr

Tot op heden dacht men dat, doordat Alzheimer patienten geen nieuwe informatie op kunnen slaan, zij geheugenproblemen kregen. De studie toont aan dat muizen met deze ziekte wel nieuwe herinneringen kunnen aanmaken, maar ze kunnen hier niet meer bijkomen. Verzwakte geheugencellen in de hippocampus zorgden ervoor dat het ophalen van informatie vermoeilijkt wordt. Dit is waarschijnlijk als gevolg van Alzheimer.

Het geheugen van de muizen kwam terug door het versteken en activeren van die specifieke geheugencellen. Echter, nadat deze versterkte cellen operatief verwijderd werden, verdween het geheugen ook weer.

Bart Rutten, werkzaam aan de universiteit van Maastricht als hoofd van de divisie neurowetenschappen, nuanceert het onderzoek: 'Muizen zijn geen mensen'. Wel is het onderzoek vernieuwend omdat er nog niet eerder is aangetoont welke cellen verantwoordelijk zijn voor de problemen met herinneringen bij Alzheimer. Bij de muizen waarbij Alzheimer kunstmatig is gecreëerd, bleek het geheugenverlies bovendien omkeerbaar.

De gebruikte methode om het geheugen op te frissen, is helaas nog niet toepasbaar op mensen. Wel is het een kans op een succesvolle zoektocht naar manieren om verloren herinneringen terug te halen. Het onderzoek kan nu gerichter plaatsvinden.


Residence

Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Residence

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

0488 745 112

Heeft u vragen?

Stuur ons een bericht, of bekijk onze FAQ

Wij hebben alle antwoorden op veel gestelde vragen voor u online gezet zodat u gemakkelijk en snel antwoord kan krijgen op uw vragen. Staat uw vraag er niet tussen kunt u zijstaande gegevens of via ons online formulier uw vraag aan ons sturen. Wij zullen dan uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.