EEN GOEDE DARMFLORA ALS BEHANDELING TEGEN ALZHEIMER?

Er wordt onderzoek gedaan naar de connectie tussen de ziekte van Alzheimer en de darmflora. Wetenschappers van de KU in Leuven en het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie gaan hieraan bijdragen. De onderzoekers gaan kijken of het mogelijk is om, door veranderingen in de darmflora, de ontwikkeling van Alzheimer te remmen.

07 Jun

Zwitserse onderzoekers hebben onlangs vastgesteld dat er een verband is tussen de samenstelling van de darmflora en de ontwikkeling die de ziekte van Alzheimer doormaakt. Dit onderzoek is uitgevoerd op muizen. Met dit onderzoek in het achterhoofd zullen de onderzoekers het effect van bacteriën nagaan.

De samenwerkende onderzoekers zullen onder de naam "AD-gut" zoeken naar nieuwe methoden om de samenstelling van de darmflora in kaart te brengen. Daarnaast willen ze bekijken welke darmculturen de ziekte Alzheimer sneller laten ontwikkelen, zodat de ziekte, op basis van deze gegevens, sneller opgespoord en dus behandeld kan worden. Tevens willen ze een probiotische cocktail ontwikkelen die ervoor zorgt dat de darmflora dermate aangepast kan worden, dat Alzheimer zich niet verder kan ontwikkelen. Probiotica zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen met micro-organismen (bacteriën) die de darmflora versterken, verbeteren of meten.

Bovenstaand onderzoek is uitgevoerd op muizen en zal voorlopig ook alleen op hen toegepast worden. In een latere fase zullen de onderzoekers bekijken of deze resultaten ook bij een mens gelden.

Residence

Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Residence

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

0488 745 112

Heeft u vragen?

Stuur ons een bericht, of bekijk onze FAQ

Wij hebben alle antwoorden op veel gestelde vragen voor u online gezet zodat u gemakkelijk en snel antwoord kan krijgen op uw vragen. Staat uw vraag er niet tussen kunt u zijstaande gegevens of via ons online formulier uw vraag aan ons sturen. Wij zullen dan uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.