DEMENTIE EN BN'ERS

De vader van topkok Ron Blaauw deed twee keer boodschappen met hetzelfde lijstje. "Daar maakten we dan een geintje over: Morgen weer hetzelfde eten, pap."
De moeder van historicus Maarten van Rossem zag hem voor Jezus aan. "Maar dat was maar één weekend, hoor. De week daarop zei ze: 'Je bent helemaal veranderd. Maar niet in je voordeel'."


07 Oct

Anekdotes

Dit zijn de grappige anekdotes uit 'Het mooiste woord is herinnering', een boek dat vandaag verschijnt ter gelegenheid van Wereld Alzheimerdag. Bekende Nederlanders vertellen daarin over hun ervaringen als mantelzorger met dementie. Die zijn soms mooi, soms pijnlijk en lang niet altijd grappig.

Zo gaat Linda de Mol twee à drie keer per week langs bij haar moeder die niets meer kan, ook niet praten. "Het is zwaar", zegt De Mol. "You're making conversation. Ik zit maar wat te kletsen: 'Jaaa, ik ben naar Albert Heijn geweest, en ik denk dat we vanavond maar asperges gaan eten'. [...] Mijn moeder in goede doen zou zeggen: 'Wat zit jij nou slap te lullen, joh?' Nu brabbelt ze: 'Nou, ik heb nog eh... seveusdeneus'."

Mantelzorger van de mantelzorger

Oud-voetbaltrainer Co Adriaanse bezocht meestal eerst zijn dementerende moeder in het verpleeghuis en daarna zijn vader, die alleen in een aanleunwoning zat. "Eigenlijk ben je als kind de mantelzorger van de mantelzorger. Ik reed daarna vaak depressief, aangeslagen en verdrietig terug naar huis."
En historicus Van Rossem vertelt hoe zwaar het hem viel om iedere zondag zijn moeder te bezoeken, met wie hij nooit een goede band had gehad. Was ze eerst een 'lastpost', met alzheimer werd ze echt 'onmogelijk'. "Ik zag er als een berg tegenop. Gedurende een aantal jaren heeft de zondag als een duistere wolk boven mijn bestaan gehangen."

 

Residence

Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Residence

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

0488 745 112

Heeft u vragen?

Stuur ons een bericht, of bekijk onze FAQ

Wij hebben alle antwoorden op veel gestelde vragen voor u online gezet zodat u gemakkelijk en snel antwoord kan krijgen op uw vragen. Staat uw vraag er niet tussen kunt u zijstaande gegevens of via ons online formulier uw vraag aan ons sturen. Wij zullen dan uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.