10 TIPS VOOR GEZELLIGE FEESTDAGEN MET UW DEMENTERENDE NAASTE

Voor je naaste met dementie kunnen de feestdagen verwarrende en stressvolle situaties opleveren. Hoe hou je het prettig voor hem/haar én voor de mensen om hem/haar heen?


 

 

13 Dec

 

 • Probeer het gezelschap klein te houden. Hiermee voorkom je dat je naaste veel namen moet zoeken in hem/haar aangetaste geheugen.
   
 • Soms geeft een boekje met namen en foto’s je naaste houvast. Voorkom in ieder geval dat ze teveel moet zoeken en help hem/haar op een terloopse manier. Je kunt de naam van iemand laten vallen zonder hem/haar het gevoel te geven dat ze faalt.
   
 • Help hem/hem/haar herinneren als dat nog kan. In zakjes of cadeaupapier kun je voor hem/haar voorwerpen verpakken die een herinnering oproepen aan een tijd waar ze meer grip op heeft dan op het heden. De herinneringen kun je opschrijven in een boekje en voorlezen om hem/haar op weg te helpen. Bijvoorbeeld: verpak een rode kever speelgoedauto, wat hem/haar helpt herinneren aan zijn/haar eerste eigen autootje. In het boekje schrijf je een anekdote van hem/haar met de kever.
   
 • Sinterklaas houdt van warme banketstaaf en suikerbeesten. De Kerstman van kerstkransjes en warme chocomelk. De Paashaas houdt van chocolade en lekkere broodjes op tafel. Heerlijk. Misschien vindt je naaste het leuk om samen met een (klein)kind borstplaat te maken of mee te helpen met het schilderen van paaseieren.
   
 • Samen zingen lukt vaak beter dan samen een gesprek voeren. Het zingen van aloude liedjes kan veel plezier geven.
   
 • De feestdagen zijn bij uitstek een periode van tradities. Ze geven je naaste houvast, mits je hem/haar ruimte geeft om te rusten als het te druk voor hem/haar wordt. In een zorginstelling is het meestal mogelijk om samen met je naaste te genieten van het kerstdiner of paasontbijt.

 • Als het weer het toelaat, probeer dan een moment te vinden om naar buiten te gaan. Even een frisse wandeling is ook voor je naaste een prettige onderbreking van alle prikkels en indrukken.
   
 • Woont je naaste in een verpleeghuis? Misschien is het dan een idee om hem/haar en de andere bewoners te verwennen met een beautydagje voor de feestdagen. Je kunt je naaste zelf verwennen door bijvoorbeeld hem/haar handen te masseren, nagels te lakken en het haar te verzorgen. Ook voor de heren is het lekker om de handen gemasseerd te krijgen, geschoren te worden en een lekker luchtje op te krijgen.
   
 • Heeft je naaste moeite met eten, het hanteren van bestek of grote porties? Trillen zijn/haar handen en knoeit ze veel? Zoek dan naar creatieve hapjes die met de hand gegeten kunnen worden en zorg dat iedereen een groot servet heeft. Hiermee voorkom je dat je naaste zich onzeker voelt en daarom besluit om helemaal maar niet te eten.
   
 • Vergeet jezelf niet. Durf anderen om hulp te vragen, accepteer aangeboden hulp en verdeel zo veel mogelijk de taken. Gun jezelf af en toe een beetje ruimte, al is het maar een paar minuten.

Residence

Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Residence

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

0488 745 112

Heeft u vragen?

Stuur ons een bericht, of bekijk onze FAQ

Wij hebben alle antwoorden op veel gestelde vragen voor u online gezet zodat u gemakkelijk en snel antwoord kan krijgen op uw vragen. Staat uw vraag er niet tussen kunt u zijstaande gegevens of via ons online formulier uw vraag aan ons sturen. Wij zullen dan uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.